Składniki:
Kurczak, papryka czerwona 2 szt., zielona 1szt., duża garść fasolki szparagowej, może być jeszcze 2-3 rodzaje innej większej fasoli, 3-4 duże pomidory, olej (najlepiej z oliwek), odrobina szafranu, ryż sypki, przyprawy, cytryna.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokroić na nieduże kawałki, paprykę wyczyścić pokroić w paski, fasolę, jeśli suszona, wcześniej namoczyć, pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry.
Na duuużej patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka na ciemne złoto, zdjąć, podsmażyć pozostałe warzywa na tym samym oleju,kurczak wraca na patelnie wraz z ryżem - ok. 150-200 g na twarz. Wyrównać ryż na patelni, żeby było widać, ile trzeba wlać wody, ja wlewam tyle, żeby było 1,5-2 cm ponad ryżem, solimy lub dodajemy kostkę rosołową.
Gotujemy bez przykrycia czasami lekko mieszając. Kiedy ryż zmięknie dodajemy szafran.
Potrzebne przybory:
Duuuża patelnia.
Jak podawać?
Najlepsza prosto z patelni z odrobiną cytryny.
Uwagi:
Nie wolno przegotować ryżu,woda musi całkiem odparować, przed podaniem skropić cytryną.Można delikatnie przypalić w tej potrawie to nie zbrodnia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | piotrek |