Czy produkty light są zdrowe?
ALICJA • dawno temuJeść i nie tyć to marzenie każdego łasucha. Dla osób, które
nie potrafią wyrzec się ulubionych produktów wymyślono wersję light. W dużej
mierze za sprawą marketingu utarło się, że produkty light są zdrowe i
wspomagają odchudzanie. Tymczasem ta dietetyczna żywność nie jest taka
zdrowa, jak przedstawiają to producenci.
Co oznacza żywność w wersji light?
Nie ma żadnych przepisów określających wymogi, jakie musi
spełniać żywność typu light. Pozostawienie producentom żywności tak dużej
swobody prowadzi często do nadużyć. Zwyczajowo przyjmuje się, że produkty light
to takie, które są o 30% mniej kaloryczne niż ich tradycyjne wersje. W praktyce
bywa różnie, a etykietki „light”, „fitness”, „slim” stanowią znakomity pretekst
do nadmiernego objadania się „dietetyczną” żywnością. W konsekwencji zamiast
chudnąć, w wyniku spożywania dużych ilości żywności light tyjemy.
0% tłuszczu
Produkty light reklamowane są jako wolne od „niezdrowego”
tłuszczu. Po pierwsze może i nie zawierają tłuszczu, ale w zamian za to
nafaszerowano je innymi substancjami konserwującymi. Po drugie tłuszcz jest
niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wmawianie społeczeństwu,
że wszystko co tłuste jest niezdrowe, to droga do nikąd. Bez dodatku tłuszczu
nie przyswoimy wielu witamin m.in. witaminy A, D, E i K. Dietetycy
przestrzegają przed ograniczaniem diety do produktów light i tzw. zdrowej
żywności. Pełnowartościowy tłuszcz potrzebny jest do prawidłowego
funkcjonowania wątroby, serca, skóry, układu odpornościowego czy układu
krążenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze