Ambasador

Przepis kulinarny
Ambasador Zobacz 4 zdjęcia

Ambasador to lekki, smaczny deser. Jest prosty w przyrządzeniu. Jego dużą zaletą jest to, że w zasadzie nie jest ciastem, a do jego przyrządzenia nie jest potrzebny piekarnik. Do tego smakowicie prezentuje się na stole. Zaraz przychodzą goście? Niezapowiedziane odwiedziny? Przygotuj deser, a zobaczysz, że zniknie w pięć minut.

Składniki:

okrągłe biszkopty,
2 kostki masła,
1,5 szklanki cukru,
0,75 litra mleka,
1 budyń waniliowy,
4 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
3 łyżeczki kakao,
1 łyżka spirytusu,
1 galaretka,
sok z cytryny.

Jak przyrządzić?

Ugotować budyń: z zimnego mleka odlać ćwierć szklanki i dodać zawartość torebki budyniu, mąkę ziemniaczaną i żółtka, następnie wszystko wymieszać.

Zagotować resztę (pół litra) mleka.

Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką oraz cukier i ciągle mieszając, ponownie zagotować.

Po zagotowaniu, poczekać, aż budyń ostygnie i zmiksować go z 2 kostkami masła i cukrem waniliowym.

Otrzymaną masę podzielić na dwie części, do jednej części dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i spirytus.

Dokładnie połączyć składniki.

Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami i zalać masą z sokiem z cytryny.

Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć ciemną masę.

Zalać galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Potrzebne przybory:

Tortownica o średnicy 26 cm.

Jak podawać?

Podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Ambasador: Podobne przepisy

Ambasador: wypróbuj również

Powiązane Tematy