Składniki:
CIASTO:
- 2 szkl. mąki,
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- jajko,
- 10 dag cukru pudru,
- szczypta soli.
MASA SEROWA:
- 50 dag śmietankowego twarogu,
- 4 jabłka,
- mała puszka moreli,
- 2 białka (te które zostały po przygotowaniu ciasta),
- 2 jajka,
- 20 dag cukru pudru,
- 10 dag masła,
- 2 łyzki cukru kryształu,
- cukier waniliowy,
- paczka budyniu śmietankowego.
Jak przyrządzić?
Zagniatamy szybko kruche ciasto (zeskładników na ciasto), wkladamy na 30 minut do lodówki, schłodoznym wylepiamy blaszkę (ja piekę w prodiżu wię wylepiam spod prodiża), pieczemy do zrumienienia, studzimy.Przygotowujemy masę seroą: uciramy masło z cukrem, dodajemy porcjami ser i jajka, gdy powstanie pulchna masa wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy z ubitymi ze szcypta soli 2 białkami. Teraz ucieramy na tarce obrane jabłka, odciskamy troche soku i wsypujemy do jabłek 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, Na podpieczonym spodzie kładziemy warstwę jabłek, potem masę serową a na to połówki moreli (zapadną się w ser i o to chodzi !), pieczemy ok 50 minut.
Uwagi:
Ja czasmi dodaję zamiast moreli (czasem trudno kupić) brzoskwinie ! ale zdecydowanie lepsze są morele.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agama |