Składniki:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, mała cebula, 2 bułki lub pół bagietki, 1 jajko gotowane na twardo, 4 plasteki sera żółtego (takie żeby pzykryły bułki/polecam goudę), 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
1. Odsączyć wodę z tuńczyka a kawałki przełożyć do salaterki.2. Cebulę obrać i posiekać drobno, dodać do tuńczyka.3. Podobnie zrobić z jajkiem.4. Dodać sól i pieprz oraz majonez, składniki wymieszać.5. Przygotowaną masę położyć niezbyt gruba warstwą na przekrojone połówki bułek i położyć po plasterku sera.6. Przygotowane zapiekanki włożyć do pikarnika rozgrzanego do 180C i piec aż ser będzie się ciągnął.7. Podawać na ciepło.SMACZNEGO!!!
Potrzebne przybory:
Salaterka, folia aluminiowa lub tacka do piekarnika.
Uwagi:
Z podanych proporcji można zrobić ok. 4 kanapek. Można dodać mniej cebuli. Danie należy do gatunku wegetariańskich więc nie jest zbyt kaloryczne o ile nie dodamy tuńczyka w oleju.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | shamrock |