Składniki:
- mięso mielone (mieszanka wołowiny i wieprzowiny),
- ryż (1 szklanka lub 1 woreczek),
- ser (dużo),
- kukurydza (niekoniecznie),
- cebulka,
- czosnek,
- sos pomidorowy (ok. 300 ml - lepiej ze świeżych pomidorów),
- 3 jajka,
- gałka muszkatałowa,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone(przyprawione)cebulką i czosnkiem,w między czasie sie ugotować ryż na wpół miękki. Zapiekankę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym - na samym spodzie sos pomidorowy, później ryż, na to dodajemy usmazone mięso mielone, polewamy znowu sosem pomidorowym, dodajemy znowu ryż i polewamy sosem pomidorowym, na to wysypujemy kukurydzę. Całość zalewamy jajkami(wymieszane, z odrobinką gałki muszkatałowej). Na sam szczyt posypujemy serem. Zamykamy naczynie pokrywką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) i pieczemy ok. 45 minutek. S M A C Z N E G O
Jak podawać?
Podawać na ciepło, do popicia proponuję wodę niegazowaną lub biale wino słodkie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | kostek |