Sk艂adniki:
makaron (z kazdym rodzajem jest dobre), 5 zebow czosnku, 2 cebule, 20g masla, 1 lyzka oliwy, 1/4 l smietany, 80g parmezanu, sol. Do posypki: 80g boczku, 3 zeby czosnku, 2 lyzki suszonego rozmarynu, 200g pieczarek, grubo mielony pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Na sos smietanowy: pokroic drobno cebule i czosnek i zeszklic je na masle, dodac smietane, posolic i zesmazyc tak zeby odparowalo mniej wiecej 1/3 objetosci.Wmieszac 30g parmezanu (reszte parmezanu podamy osobno do posypania na talerzu).Teraz posypka: drobno pokrojony boczek wysma偶amy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn i pokrojone pieczarki. Wszystko to smazymy na ostrym ogniu czesto mieszajac (smazymy naprawde solidnie, na wior, zapach smazonego rozmarynu powala na kolana nawet ludzi pozbawionych kubkow smakowych).Doprawiamy pieprzem.
Jak podawa膰?
Ja klade makaron na talerz, polewam sosem smietanowym, posypuje zasypka rozmarynowa, posypuje parmezanem i tyle.
Uwagi:
Makaron polewamy sosem, posypujemy zasypka rozmarynowa i parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | witek |