Składniki:
- 10 średnich pieczarek
- 10 plastrów boczku wędzonego parzonego
- 35 dag sera żółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, sparzyć w gorącej wodzie przez ok. 5 minut. Ogonki od pieczarek wykręcić lub wyciąć (ogonki nam nie będą potrzebne, możemy je zużyć do czego innego). Ser żółty zetrzeć na drobniutkiej tarce jarzynowej. Kapelusze pieczarek obkleić w serze ugniatając i tworząc kulkę, zawinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką, obtoczyć w rozmąconym jajku i przesianej bułce tartej.
Ułożyć na blaszce posmarowaj masłem lub olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i piec około 20-25 minut na jasnozłoty kolor.
Potrzebne przybory:
wykałaczki, blaszka, tarka
Jak podawać?
Podawać na gorąco
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | żania |