Składniki:
Masa:
- 1 margaryna lub masło wg uznania
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 7 łyżek wody
- 2 lub 3 łyżki kakao
- mleko w proszku (250g)
- ryż preparowany, 1 lub 2 paczki w zależności od wielkości
Jak przyrządzić?
1) Margarynę rozpuścic w garnku, najlepiej żeby był duży, tak aby można było wszystkie składniki swobodnie wymieszać. Następnie dodać cukier, kakao i wodę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia.
2) Kiedy polewa jest połączona w jedną całość odstawiamy ją w chłodne miejsce do wystygnięcia.
3) Po wystygnięciu bierzemy sito i przesiewamy mleko w proszku tak aby nie było grudek. Mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
4) Jeśli jest ona zbyt gęsta, można dodać odrobinę gorącej wody.
5) Następnie dodajemy ryż preparowany i łączymy.
6) Formujemy małe kuleczki, układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki aż do stwardnięcia.
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka, sito do przesiania mleka w proszku, talerz lub taca do układania kulek
Jak podawać?
Najlepiej podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Są przepyszne i bardzo szybko znikają z talerza! Życzę wszystkim smacznego :)
Uwagi:
Ilość kulek jest różna i zależy od ich wielkości, ale osobiście polecam mniejsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | Dużo |
Kaloryczność | Dużo :) |
Przybliżony koszt | 12 zł |