Składniki:
Ciasto: 4 szklanki mąki, 1 margaryna, niepełna szklanka cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na cztery placki, upiec.
Masa 1:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 masło roślinne
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
Masa 2:- 1/2l śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
Jak przyrządzić?
Masa 1:
Żołtka ubić z cukrem, dodawać masło, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce dżemu truskawkowego, ubijać do uzyskania jednolitej masy.
Masa 2:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Poczekać aż nieco stężeje.
Placki przełozyć masą 1.
Na wierzchu ciasta ułożyć śmietanę.
Można polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | kama |