Składniki:
- 2 ½ szkl. słodkiego mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- ½ szkl. cukru kryształu (może być więcej)
- 30 dag masła
- 25 dag kokosu
- 6-8 paczek herbatników (każda po 100 g)
- 1 szkl adwokata lub trochę spirytusu do smaku
Jak przyrządzić?
W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat (lub spirytus).
Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | Magdzik |