Składniki:
- 250g tofu
- czosnek
- olej sojowy (ok. 5 łyżek)
- sól, pieprz
- tymianek
- 2 szalotki
- 100g pieczarek
- 150g szpinaku
- cytryna (a raczej sok)
- szczypiorek
Jak przyrządzić?
Tofu pokroić w kostki ok. jednocentymetrowe, wlożyć do miseczki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do tofu. Zalać 2 łyżkami oleju, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki (pod przykryciem).
Cebulkę drobno posiekać. Tofu wyjąć z marynaty. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i razem z serem usmażyc na reszcie oleju.
Do marynaty (tej pozostałej po wyjęciu serka) dodać sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać całość i włozyć szpinak i szalotki (na szpinaku kładziemy usmażone tofu, polewamy marynatą i posypujemy szczypiorkiem).
Jak podawać?
najlepiej z tostami z bułeczek
Uwagi:
Nie jest to takie skomplikowane na jakie wygląda :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | porcja ok. 250 kcal |
Autor | Magdalena |