Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
Masło ziołowe:
- 1/4 kostki masla smietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
Jak przyrządzić?
Masło ziołowe w temperaturze pokojowej mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, solą i pokrojonym koperkiem. Formujemy bryłę sześciokątną i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Filety z kurczaka przed rozbiciem naciąć tworząc kieszonkę na masło ziołowe. Po nacięciu rozbić tłuczkiem. W nacięcie włożyć do kieszonki uformowane w "prostokąt" masło ziołowe (które otrzymujemy po pokrojeniu wcześniej uformowanej bryły sześciokątnej) i zasklepić wcięcie. Filet namoczyć w roztrzepanym jajku do którego daliśmy sól i pieprz i otaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzągą patelnię z olejem i smażymy z obu stron.
Potrzebne przybory:
patelnia, tłuczek, nóż, widelec
Jak podawać?
Ja podaję z duszonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, także z sosem czosnkowym.
Uwagi:
Zamiast koperku można dać natkę pietruszki, majeranek lub wg gustu inny składnik
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Hajduczek |