Składniki:
Omlet: 4 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, łyżka masła.
Farsz: wędlina lub kiełbasa (najlepiej dość tłusta - wyjdą wtedy fajne skwarki), 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki groszku, ser żółty, odrobina chili (w formie płynnej, papryczek świeżych lub zmielone), oliwa.
Do dekoracji: ser żółty, bazylia.
Jak przyrządzić?
Cebulę i mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na wcześniej rozgrzaną oliwę, dorzucamy do tego groszek i wyciskamy czosnek (w przypadku boczku lub bardziej tłustej wędliny najlepiej najpierw zrobić z niej skwarki, a później dorzucić resztę składników), lekko skrapiamy, bądź dodajemy niewielką ilość chili i smażymy aż cebula będzie złocista.
W trakcie smażenia zabieramy się za przygotowywanie omleta: jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy (sól, pieprz) i wciskamy czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy jajka na patelnię i czekamy aż zacznie się ścinać, gdy płynna część będzie stanowiła tylko cienką warstwę na powierzchni możemy dodać farsz. Farsz układamy na połowie omleta, posypujemy serem i zaginamy. Ściągamy omleta na talerz (powinien łatwo zjechać z patelni) wierzch posypujemy żółtym serem i bazylią.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, 2 patelnie, miseczka, tarka.
Jak podawać?
Od razu po zrobieniu.
Uwagi:
Omlet robi się szybko i prosto, a smakuje wyśmienicie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Natalia |