Omlet Drozda

Przepis kulinarny

Składniki:

Omlet: 4 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, łyżka masła.
Farsz: wędlina lub kiełbasa (najlepiej dość tłusta - wyjdą wtedy fajne skwarki), 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki groszku, ser żółty, odrobina chili (w formie płynnej, papryczek świeżych lub zmielone), oliwa.
Do dekoracji: ser żółty, bazylia.

Jak przyrządzić?

Cebulę i mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na wcześniej rozgrzaną oliwę, dorzucamy do tego groszek i wyciskamy czosnek (w przypadku boczku lub bardziej tłustej wędliny najlepiej najpierw zrobić z niej skwarki, a później dorzucić resztę składników), lekko skrapiamy, bądź dodajemy niewielką ilość chili i smażymy aż cebula będzie złocista.
W trakcie smażenia zabieramy się za przygotowywanie omleta: jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy (sól, pieprz) i wciskamy czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy jajka na patelnię i czekamy aż zacznie się ścinać, gdy płynna część będzie stanowiła tylko cienką warstwę na powierzchni możemy dodać farsz. Farsz układamy na połowie omleta, posypujemy serem i zaginamy. Ściągamy omleta na talerz (powinien łatwo zjechać z patelni) wierzch posypujemy żółtym serem i bazylią.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, 2 patelnie, miseczka, tarka.

Jak podawać?

Od razu po zrobieniu.

Uwagi:

Omlet robi się szybko i prosto, a smakuje wyśmienicie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania8 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorNatalia

Omlet Drozda: Podobne przepisy

Omlet Drozda: wypróbuj również

Powiązane Tematy