Składniki:
2 litry wody, 0,5 kg truskawek, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, makaron.
Jak przyrządzić?
Do 2 litrów zimnej wody w garnku włożyć obrane truskawki. Zagotować, aż truskawki nie zrobią się "sinoczerwone". Podczas gotowania do smaku dodać cukier (około 7-8 dużych łyżek) i szczyptę soli. Aby zaciągnąć zupę, należy 3 czubate łyżeczki mączki ziemniaczanej rozpuścić w wodzie w osobnym kubku lub szklance, po czym ciągle mieszając powoli wlać do zupy. W osobnym garnku ugotować makaron, który później można wrzucić do zupy.
Potrzebne przybory:
2 garnki i to wszystko.
Jak podawać?
Na zimno. Jest dobra w towarzystwie naleśników.
Uwagi:
Można poczekać, aż makaron w zupie się nasyci i jeszcze bardziej zmięknie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Fifik |