Składniki:
1kg skrzydełek z kurczaka, łyżka sproszkowanego imbiru, duża łyżka miodu, duża łyżka Vegety lub 2 kostki rosołowe, odrobina ostrej papryki (w proszku), 2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka dzielimy ostrym nożem na trzy części nacinając w stawach. Dwa większe kawałki odkładamy. Z mniejszych końcówek nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryły skrzydełka. Dodajemy przyprawę, miód, paprykę, czosnek. Gotujemy. Imbir w czasie gotowania gorzknieje, dlatego zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15 minut, a do wywaru dodajemy samą starannie odcedzoną wodę imbirową.Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz.Wywar odcedzamy, przelewamy do głębokiej patelni. Wkładamy do niego większe kawałki skrzydełek, gotując ok. 40 minut, starając się aby wywar odparował, a skrzydełka były równo oblepione gęstą miodowa glazurą.
Jak podawać?
Można je jeść same, z chlebem albo z ziemniaczkami i surówkami - co kto lubi.
Uwagi:
Jest to przepis, który moja mama dostała od koleżanki parę lat temu, dla mnie skrzydełka te stanowią podstawę każdej imprezy:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 250 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ja zjadam sama wszystko :) |
Autor | yemiou |