Składniki:
Drożdże, mąka, jajka, woda, sól, cukier.
Jak przyrządzić?
Rozrobić drożdże i czekać aż wyrosną. W tym czasie robimy resztę, tj. z ok. 1 kg mąki, 2 jajek, wody (ok. pół szklanki, szklankę), szczypty soli i cukru wyrobić ciasto, do którego na końcu dodajemy wyrośnięte wcześniej (i ponownie wymieszane) drożdże. Mąkę i wodę dodajemy oczywiście stopniowo, w miarę potrzeby - ciasto musi mieć konsystencję zwykłego ciasta drożdżowego i nie może się kleić (ale i nie przesadźmy z ilością mąki, bo będzie suche i ciężkie). Czekamy aż wyrośnie i znowu zagniatamy. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy ciasto. Szklanką wycinamy kulki i odkładamy na bok, by wyrosły. Na garnku z wodą, rozpinamy gazę, na której (po zagotowaniu wody) układamy po kilka pyz. Przykrywamy i gotujemy tak około 20-30 minut. Ostrożnie (gorące!) ściągamy gotowe pyzy z gazy i nakładamy następne. Pamiętajmy o dolewaniu wody !
Jak podawać?
Pyzy nadają się szczególnie do zrazów i kaczki. Dobrze pasują też do każdego innego smażonego mięsa z sosem pieczeniowym.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Smakosz |