Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej, 0,5 kg pieczarek, 1 duża cebula, 250g-350g białego sera twarogowego, 3 jajka, pęczek szczypiorku, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pieczarki zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać i usmażyć do odparowania wody, cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć rumieniąc na maśle, ser biały ugnieść widelcem, szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać i dodać jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Przełożyć do jednorazowych foremek do keksów/pasztetów (może być też wąska metalowa forma do ciast) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, na wierzch posypać jeszcze cienko bułką. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia bułki (ok. 1 minutę).
Potrzebne przybory:
Nóż, gruba tarka, duża miska, foremki do keksów/pasztetów.
Jak podawać?
Po wyjęciu z foremek najlepiej pokroić w grube plastry i podawać np. z sosem grzybowym, z bukietem warzyw. Do masy można też dodać drobno pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Również świetne na zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Athenka |