Składniki:
mleko, jajka, cukier (zwykły) i cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Mleko (1 litr) wstawić do gotowania. Wsypać do niego torebkę cukru waniliowego. W czasie, gdy mleko się gotuje, rozbijamy 2 jajka - oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dosypujemy ok. 5 łyżeczek cukru i ubijamy kogiel-mogiel. Białka z drugim cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę. Gdy mleko zaczyna zbliżać się do gotowania, zaczynamy hartować żółtka (tzn. powoli wlewamy nieco gotującego się mleka do tych żółtek i mieszamy), a gdy zaczyna się podnosić - wlewamy żółtka do mleka i mieszamy. Następnie wykładamy na mleko pianę i delikatnie mieszamy wszystko od spodu ("zalewając" pianę mlekiem). Można jeszcze dosłodzić do smaku. Ściągamy z ognia, schładzamy, a gdy wystygnie - wstawiamy do lodówki. Jemy zupełnie zimne, z ozdobnych miseczek lub wysokich szklanek.
Potrzebne przybory:
mikser, coś, w czym ubijecie jajka, wysoki garnek.
Jak podawać?
Na zimno!
Uwagi:
Do gotowania mleka najlepiej wziąć wysoki garnek. Cały czas uważajcie na mleko, bo może wykipieć. W razie czego, zabierajcie garnek z gazu lub wyłączajcie gaz. Ilość cukru (i zwykłego, i waniliowego) podana jest orientacyjnie - tak naprawdę, zależy od tego, jak bardzo słodkie nam odpowiada. Ilość pozostałych składników w zasadzie też jest orientacyjna - jak weźmiecie więcej mleka, będzie więcej zupy. Więcej białek, to więcej piany itd.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Smakosz |