Składniki:
Kapusta pekińska, słoik czarnych oliwek, duży słoik czerwonej papryki, kostka sera feta (najlepiej light), puszka kukurydzy, 4-5 średnich pomidorów, pół piersi z kurczaka, mleko, majonez, curry, pieprz, czosnek w proszku, koperek.
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską kroimy na paseczki (cienkie). Wrzucamy ją do miski na dno tak, by wypełniała około 3/4 miski. Odsączamy paprykę, kroimy ją na krótkie paski i wrzucamy do misy. Wsypujemy na to kukurydzę. Następnie kroimy pomidory na 4 części, potem cząstki te kroimy na paski (żeby powstały plastry z ćwiartek). Na to kładziemy kurczaka (pierś wyfiletowana, pokrojona w niewielką kostkę obtoczona odrobinką curry i pieprzu - smażymy by się lekko zarumienił), odsączone oliwki, a na sam wierzch pokrojony w większą kostkę ser feta. Całość polewamy sosem z połączonego majonezu z mlekiem, czosnkiem i koperkiem (stosunek majonezu do mleka 50:50). Lekko łamiemy sos cukrem (około pół łyżeczki).
Potrzebne przybory:
Duża micha. Taka naprawdę duża.
Uwagi:
Należy pamiętać o tym by sałatka była ułożona warstwowo (w sensie składniki). Sosu nie musi być wiele - wystarczy gdy przykryje po części wierzch. Po zrobieniu sałatka musi trochę postać w lodówce by się "przegryzła". Tylko uwaga: przy tej ilości składników wychodzi wielka misa sałatki, ale nie ma się co martwić - zdobywa serca wszystkich i niknie w oczach!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | ag67 |