Składniki:
1 papryka czerwona, mała śmietana kremówka, garść pieczarek, 1 cebula, kostka bulionu z kurczaka, pół szklanki taniego wytrawnego lub do gotowania białego wina, mały kawałek niebieskiego sera,, najlepszy stilton - dodajemy do smaku, makaron wstążki, sól, pieprz, czosnek.
Jak przyrządzić?
Cebule i czosnek szklimy w rondlu. Dodajemy pieczarki. Podgrzewamy, wlewamy wino. Podgrzewamy ok. 5 minut starając się nie zagotować. Dodajemy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy bulion z kurczaka. Po podgrzaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie odkrawamy "wieczko" papryki, wykrawamy gniazdo. Umieszczamy paprykę wraz z "wieczkiem" w piekarniku - 180 stopni na około 15 min. lub dopóki papryka zmięknie, ale skórka nie zacznie odchodzić. Gotujemy makaron.Na półmisku układamy makaron. "Stawiamy" na nim paprykę, nalewamy do jej wnętrza gorący sos, przykrywamy "wieczkiem" i serwujemy. Należy nalać dużo sosu, zazwyczaj więcej niż się w papryce mieści, nic nie szkodzi, że się wylewa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | kamalena |