Składniki:
makaron (najlepiej penne), ja dałam jakieś 2/3 paczki, puszka tuńczyka w oleju, 2, 3 łyżki kaparów, 1 mała, ostra, czerwona papryczka, 3 ząbki czosnku, ok. 2 łyżek pikantnego sosu chilli, kartonik słodkiej śmietanki 36%, oliwa z oliwek do smażenia, pieprz cytrynowy, pieprz zielony, po ćwiartce limonki lub cytryny, sól.
Jak przyrządzić?
Stawiamy wodę na makaron. Na sitku umieszczamy tuńczyka, na drugim kapary i zostawiamy do odsączenia. Obieramy czosnek i siekamy drobno, siekamy również oczyszczoną papryczkę (moja papryczka była długości dłoni, więc dałam pół).Kiedy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron, po czym zabieramy się za robienie sosu. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, na ciepłą wrzucamy odsączonego tuńczyka i smażymy chwilę, niech zmieni kolor. Po tej chwili dorzucamy kapary i papryczkę i jeszcze trochę razem smażymy. Dodajemy czosnek i smażymy parę sekund. Dodajemy sos chilli i dokładnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzami i solą, zmniejszamy ogień, zalewamy śmietanką, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy parę minut, mieszając od czasu do czasu, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Sos ma być odrobinę zredukowany i bardziej gęsty.Kiedy makaron jest już al dente, odcedzamy go, a do garnka po nim wlewamy zawartość patelni i dodajemy makaron z powrotem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy na ogrzanych talerzach z ćwiartką limonki lub cytryny.
Uwagi:
To mój ulubiony rybny makaronik:). Robi się go błyskawicznie, zajada jeszcze szybciej. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |