Składniki:
1 filet z kurczaka podwójny, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz (do smaku-odrobina), 1 duża paczka krakersów solonych (ja używam lajkonik).
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka pociąć w paski, grubość dowolna, jak kto woli, posolić, doprawić pieprzem, zalać jogurtem i dodać pokrojone w plastry ząbki czosnku, to wszystko zostawić na noc; następnie w papierze pergaminowym wałkiem rozwałkować krakersy (nie wszystkie tylko po parę sztuk), wyjmować kawałki kurczaka z jogurtu, panierować w krakersach, następnie układać na blaszce bez tłuszczu, smażyć w piekarniku na 150 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podaję to z frytkami i mizerią, ziemniaki gotowane z koperkiem tez pasują no i ryż oczywiście też.
Uwagi:
Jak masz dwa filety podwójne, użyj dużego kubeczka jogurtu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aldona |