Składniki:
Masa:
5 żółtek, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, 3 dkg kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym, cukier waniliowy, wódka.
Jak przyrządzić?
Ciasto I:
Przygotować biszkopt z:
8 jaj, 28 dkg cukru, 16 dkg mąki, 4 dkg kakao, 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Po upieczeniu ciasta przekroić go na 2 połowy i naponczować go wódką.
Ciasto II:
6 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 20 dkg wiórków kokosowych, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki proszku do pieczeniaUbić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, kokos, proszek do pieczenia, mąkę. Piec około 20 min. w temp. 180°C.
Masa:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować z nich budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń oraz kawę ucierając.
Ciasto I – Masa – Ciasto II – Masa – Ciasto I – Polewa.
Uwagi:
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | tosia |