Składniki:
0,5 kg makaronu "świderki" pełnoziarnistego lub z pszenicy durum, 0,2 l słodkiej śmietanki (najlepiej tłustej), 1-2 opakowania sera Lazur niebieski.
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, a w mieęzyczasie przygotować sos: zagotować śmietankę i dodawać do niej kruszony Lazur i podgrzewać sos do rozpuszczenia sera. Im więcej sera, tym smak sosu bardziej zdecydowany, a konsystencja gęstsza. Ja robię z 2 opakowań - wtedy nie trzeba żadnych przypraw, nawet soli do sosu. Gotowym sosem polać makaron na talerzach. Podawać z kieliszkiem białego wytrawnego wina.
Uwagi:
3 składniki... no z winem, to 4, a danie przepyszne i eleganckie - jedno z ulubionych mojego męża.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ana |