Składniki:
koncentrat pomidorowy (1 kg), 1 strąk ostrej papryczki, 30 dkg cebuli, główka czosnku, 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki, 2 łyżki oliwki, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Koncentrat, papryczkę, cebulę przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Mieszać! Po ugotowaniu przetrzeć całość przez sito, dodać przyprawy, miód, ocet, olej i ząbki czosnku i gotować jeszcze ok 30 minut na małym ogniu. Wyjąć czosnek. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
Potrzebne przybory:
Sitko, ostry nóż.
Jak podawać?
Jak każdy ketchup.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | m.b |