Ketchup wykwintny

Przepis kulinarny

Składniki:

koncentrat pomidorowy (1 kg), 1 strąk ostrej papryczki, 30 dkg cebuli, główka czosnku, 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki zmielonego: ziele angielskie, imbir, cynamon, goździki, 2 łyżki oliwki, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Koncentrat, papryczkę, cebulę przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Mieszać! Po ugotowaniu przetrzeć całość przez sito, dodać przyprawy, miód, ocet, olej i ząbki czosnku i gotować jeszcze ok 30 minut na małym ogniu. Wyjąć czosnek. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Potrzebne przybory:

Sitko, ostry nóż.

Jak podawać?

Jak każdy ketchup.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt15 zł
Autorm.b

Ketchup wykwintny: Podobne przepisy

Ketchup wykwintny: wypróbuj również

Powiązane Tematy