Składniki:
25 dag sera (drobno mielony-najlepiej śmietankowy, 25 dag margaryny lub masła, 25 dag mąki; owoce (najlepiej gruszki i brzoskwinie).
Jak przyrządzić?
Składniki zagnieść na jednolite ciasto, wstawić na ok. 40 min do lodówki. Jeśli dysponujesz świeżymi owocami, obierz je, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z cukrem (przed położeniem na ciasto owoce muszą być chłodne), a jeśli masz owoce ze słoika (nie polecam owoców z puszki) wystarczy, że je odcedzisz i pokroisz w kostkę. Ciasto należy podzielić na części, szybko rozwałkować w "krążek" i pokroić w trójkąty, nałożyć farsz i zwijać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni, aż rogaliki się zarumienią.
Uwagi:
Ciasto nie ma cukru, więc po upieczeniu rogale można polukrować. Blacha do pieczenia ciasta półfrancuskiego serowego nie musi być posmarowana tłuszczem, ciasto jest wystarczająco "tłuste"; z jednej porcji nie wychodzi zbyt dużo rogali (zależy to też od ich wielkości), jednak jedna porcja wystarcza dla ok. trzech osób:) Smacznego:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | alex |