Składniki:
1,5 szklanka mąki pszennej, 3 dag drożdży, 3 jajka, 3 łyżki cukru, 0,5 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki masła, 2 garście rodzynek, 0,5 łyżeczki skórki pomarańczowej, cukier puder, cynamon.
Jak przyrządzić?
W mleku rozprowadzić drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i rozbełtać z jajkami. Dodać do zaczynu wraz z mąką. Dodać rodzynki i skórkę. Wyrobić drewnianą łyżką. Odstawić na 20 minut by wyrosło. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Ciasto nakładać łyżką na papier do pieczenia w sporych odstępach bo ciastka rosną. Piec ok. 10 minut aż do momentu zrumienienia.
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika posypać cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
Uwagi:
Jak ktoś chce to i na patelni z tym ciastem się da. :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Mateusz20001 |