Składniki:
2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, pół cebuli, ziele angielskie, szklanka zielonej soczewicy, 250 g mięsa mielonego, sól, pieprz, ewentualnie ziarenka smaku.
Jak przyrządzić?
Marchewkę, pietruszkę, por, seler, cebulę i ziele angielskie wrzucamy niepokrojone do zimnej wody i gotujemy wywar warzywny. Solimy, pieprzymy, ewentualnie dodajemy minimalną ilość ziarenek smaku. Na patelni podsmażamy i rozdrabniamy mięso mielone (ja zawsze daję z indyka) z solą i pieprzem. Wyjmujemy warzywa z zupy, wrzucamy podsmażone mięso i soczewicę. Gotujemy wszystko razem około pół godziny aż soczewica stanie się miękka. Można dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę (tę ugotowaną, z wywaru). Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | vinca |