Składniki:
2 duże piersi kurczaka, 0,4 kg kapusty kiszonej, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 125 g pieczarek, 1 cebula, przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, czosnek, majeranek, pieprz ziarnisty.
Jak przyrządzić?
Na patelni podsmażyć cebulę na oleju z masłem, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić aż odparują. Dodać pokrojone w kostkę piersi, podsmażyć, dodać ziele angielski, pokruszone liście, czosnek, majeranek oraz pieprz i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać opłukaną i pokrojoną kapustę, po chwili dolać wino i dusić do odparowania. Dodać ketchup i wodę przegotowaną tak by pokryła potrawę i dusić pod uchyloną pokrywką do miękkości.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | niuuunia |