Składniki:
4 całe jajka, 4 łyżki wody, 3/4 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa do przełożenia tortu:
1/2 l śmietany 30 procent, 1 "Śnieżka", 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino sypkiej, 1 galaretka cytrynowa, 2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka wymieszane z wodą. Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na dwie foremki. Piec w temp. 180-200 stopni C ok. 20-30 min. Po upieczeniu przekroić oba placki by były cztery. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę "Śnieżkę" ubić, dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę. Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu (według uznania). Szybko przekładać placki masą.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, drewniana łyżka, miska, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |