Składniki:
Ciasto: 3 łyżki miodu, 3 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, 15 dag margaryny, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka amoniaku.
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 1/2 galaretki wiśniowej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki wody.
Masa z kaszy manny: 1/2 l mleka, 1 kostka margaryny, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru.
Polewa: 10 dag kokosu, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Miód i margarynę roztopić. Przestudzone dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić ciasto tak jak kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200-220 stopni C przez 20 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, smażyć na małym ogniu. Dodać wodę, cukier i sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki. Dodać do zimnej masy jabłkowej i wymieszać.
Masa z kaszy manny:
Mleko zagotować, dodać cukier, kaszę mannę oraz kokos i przez chwilę gotować. Margarynę ucierać, dodając stopniowo ostudzoną masę.
Polewa:
Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - masa z kaszy manny - placek kruchy - polewa.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |