Składniki:
4 jajka, 20 dkg cukru (szklanka), laska wanilii lub cukier waniliowy, 12,5 dkg masła (lub masła roślinnego), 50 dkg twarogu półtłustego, 1 ugotowany i rozkruszony ziemniak (to nie pomyłka:)), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa).
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka włożyć do pojemnika z nożem metalowym (lub obrotowej miski w mikserze), dodać cukier i pokrojoną drobno wanilię oraz masło (miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki i pokrojone w kostki). Mieszać do otrzymania jednolitej masy (w malakserze zajmie to krócej, mikser należy nastawić na najwyższe obroty, gdy cukier i masło są już wstępnie rozbite). Następnie (nie wyłączając sprzętu) dodać drobno pokruszony ser i ugotowany, rozkruszony, wystudzony ziemniak. Mieszać nadal do otrzymania jednolitej puszystej masy. Dodać mąkę i bakalie. Masę przełożyć do miski. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z masą serową w misce. Dodać bakalie. Przełożyć do tortownicy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (150 stopni, ok. 1 godz. 15 min, termoobieg). Sernik jest upieczony, gdy na wierzchu popęka i przyrumieni się złociście. Poczekać z jedzeniem aż przestygnie (dobre pół godziny albo i dłużej). Najlepiej smakować będzie już zimny, podany np. z lodami albo gorącym sosem czekoladowym (jeśli zostawimy go w postaci klasycznej). Smacznego:)
Potrzebne przybory:
Ze sprzętów potrzebny będzie jedynie malakser (jeśli mamy) albo zwykły mikser ręczny z miską obrotową by szybko łączyć składniki.
Uwagi:
Bakalie można dodać jakie się chce poza wymienionymi. Ja ostatnio zmodyfikowałam przepis i dosypałam garść orzechów włoskich posiekanych byle jak i czekolady. Od orzechów sernik nabrał w środku nieco szarawej barwy ale smakował świetnie. Można też dodać kawałeczki czekolady gorzkiej wedle uznania. Można dodać pół buteleczki aromatu do ciasta (do skórki pomarańczowej rzecz jasna pasował pomarańczowy). Sernik wychodzi z podanych proporcji słodki, ale jak komuś chce się słodszego, można dosypać dodatkowy cukier "wedle smaku". Można zrobić na wierzch gotową polewę czekoladową (pasuje jak wrzucimy do środka dużo czekolady). Sernik nie wyrośnie duży, a po wyjęciu z piekarnika opadnie i popęka. Nie przejmować się tym bo tak ma być.Podane proporcje dają ciasto na małą tortownicę. Jeśli chcemy większy, ilość wszystkich składników zwiększamy proporcjonalnie do ilości dodanego sera: 0,5 kg sera – mała tortownica, 1 kg sera – duża tortownica, 1,5 kg sera – duża blacha.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Caylith |