Składniki:
Zalewa:
puszka piwa, 10 ml octu winnego, 100 ml sosu sojowego, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego.
Danie:
2 polędwiczki wieprzowe, 20 dkg sera Lazur złocisty, 20 dkg cienko pokrojonego baleronu, 20 dkg sera żółtego, np. goudy, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki moczymy w zalewie co najmniej 4 godz. Po wyjęciu i umyciu, kroimy na plastry 2-3 cm. Rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Ser lazur kroimy w "słupki". Zawijamy w podsmażone polędwiczki ser, następnie całość owijamy w plastry baleronu i spinamy wykałaczkami. Układamy na blasze wysmarowanej olejem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20-30 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdą polędwiczkę kładziemy plasterek sera żółtego.
Jak podawać?
Podajemy z kaszą, ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 100 zł |
Autor | jotbe44 |