Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, pół malutkiej kapusty świeżej, 4 jajka, 2 woreczki gotowanego ryżu, 7 łyżek koncentratu, 2 łyżeczki przyprawy wielowarzywnej, 1 kg bułki tartej, 1 por, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Do miski dodać mięso, ryż, kapustę zetrzeć na tarce lub pokroić nożem tak jak do bigosu, dodać także jajka, sól i pieprz, to wszystko zamieszać i sypać bułkę tartą aby ta konsystencja była taka twardsza. Formować owalny kształt z mięsa, obtoczone w bułce tartej piec na patelni z 4 stron. Upieczone wkładać do garnka. Jak w garnku znajdą się wszystkie gołąbki zalać gotowaną wodą, wymieszana z koncentratem, wszystkie gołąbki muszą być zalane. Na koniec posypać przyprawą i pokrojonym porem. To wszystko gotować.
Potrzebne przybory:
Patelnia, miska, garnek i inne.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub z chlebkiem ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 55 |
Kaloryczność | ślednia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Madziara |