Składniki:
7 dużych pomarańczy (ok. 3 kg), 3 cytryny, 250 g cukru, torebka cukru waniliowego, 250 ml wody, 500 ml spirytusu 96%.
Jak przyrządzić?
Do garnka wsypujemy cukry, zalewamy wodą i parujemy, aż zrobi nam się gęsty syrop (jak bąbelki zaczną się robić duże i "gęste"). W międzyczasie sparzone pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkamii wyciskamy z nich sok. Kiedy już zrobi nam się syrop, wrzucamy starte skórki i odstawiamy syrop z palnika, żeby się nie spaliły, po ok. 30 sekundach, jak już skórki zmieszają się z syropem, wlewamy wyciśnięty sok i doprowadzamy do wrzenia. Później zdejmujemy z gazu i czekamy chwilkę aż przestygnie, dodajemy spirytus i rozlewamy do butelek. Po dobie trunek gotowy do walki:)
Jak podawać?
Oczywiście schłodzoną lub na lodzie:)
Uwagi:
Skórki ścieramy tak, aby nie dotrzeć do białej skórki, gdyż wszystko wyjdzie nam gorzkie.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 1,5l |
Autor | Abram |