Cisto ministerskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

BISZKOPT:
5 jaj, 1 szklanka mąki pszennej, w tym jedna łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżki octu.
WARSTWA KOKOSOWA:
20 dag wiórków kokosowych, 20 dag margaryny, ok. 1 szklanki cukru, 2 całe jajka.

Jak przyrządzić?

BISZKOPT:
Z podanych składników upiec biszkopt.
WARSTWA JABŁKOWA:
2 kg jabłek kwaśnych pokroić w ćwiartki i gotować chwilę w 1 litrze wody z 4 łyżkami cukru (nie rozgotować). Biszkopt włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, na biszkopt wyłożyć gorące jabłka.
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie (śmietankowe lub waniliowe) na ¾ litra, ugotować w wywarze z jabłek. Gorący budyń wyłożyć na jabłka.
WARSTWA KOKOSOWA:
Margarynę i cukier roztopić, dodać wiórki i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać jajka, wymieszać, wyłożyć na budyń. Zapiec wszystko na złoty kolor.

3.50
2 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Autorkamila

Cisto ministerskie: Podobne przepisy

Cisto ministerskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy