Składniki:
Sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor, papryka (może być pół czerwonej, pół żółtej), puszka kukurydzy, puszka fasoli, filet z kurczaka, ser żółty, majonez, ketchup, maggi, sól, papryka czerwona w proszku, przyprawa "do kurczaka złocista" Kamis.
Jak przyrządzić?
Podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w średniej wielkości kostkę na małej ilości oleju, obsypujemy przyprawą "kurczak złocisty", oblewamy maggi i dodajemy sporo czerwonej papryki w proszku (fajny kolorek). W misce układamy: porwaną sałatę lodową, później pomidora pokrojonego w kostkę, później paprykę (lub papryki), ogórka w kostkę, odsączoną fasolę, odsączoną kukurydzę, układamy usmażonego wcześniej kurczaka, posypujemy serem żółtym (trę go na grubych oczkach - wygląda trochę jak makaron;), polewam to sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Tak mniej więcej pół na pół. Np. pół szklanki ketchupu i pól majonezu. W zależności od upodobań. Kolejność układania warzyw też dowolna. Proporcje też dowolne. Używam ketchupu ostrego. Nie mieszać!
Potrzebne przybory:
Miska, tarka, nóż, deska, patelnia, zręczne paluszki;)
Jak podawać?
Fajnie wygląda w przeźroczystej misce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | Pyzula |