Składniki:
0,5 kg fasoli, 3 średnie czerwone papryki, 1 porcja rosołowa, 1 duży lub 3 małe liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, 3 średnie cebule, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, 2 puszki pomidorów bez skórki, 800 g mięsa mielonego, papryka ostra w proszku chili, pieprz Cayenne, olej, majeranek, oregano, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Fasolę zamaczamy na noc, następnego dnia wymienimy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, porcję rosołową (dodajemy po 20 min. gotowania fasoli lub można użyć kostki rosołowej - jak kto woli). Podczas gotowania fasoli przygotowujemy resztę składników. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mięso mielone i smażymy jak zrobią się gródki i całość podsmażymy, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, chwilę dusimy. Potem lub w następnej patelni wrzucamy pokrojoną cebule w kostkę dodajemy troszkę soli i przykrywamy na chwilę pokrywką. Potem odstawiamy pokrywkę, aby woda wyparowała i jak cebulka będzie zeszklona, dodajemy posiekane w paski papryki. Chwilę podsmażamy. Po ugotowaniu fasoli wyjmujemy porcje rosołową i odlewamy troszkę wody z fasoli. Potrawa ma zawierać mało wodnistego sosu. Składniki mieszamy razem ewentualnie dolewając w celu uzupełnienia wcześniej odlaną wodę. Dodajemy według upodobań majeranek, oregano, zioła prowansalskie, paprykę ostrą chili pieprz (ta jest bardzo ostra, więc wsypujcie z rozwagą) sól. Chwilę dusimy. Podajemy oczywiście ciepłą z pieczywem.
Potrzebne przybory:
Standardowe kuchenne.
Jak podawać?
Z pieczywem na gorąco.
Uwagi:
Potrawę poleciłbym osobom lubiącym pikantne potrawy i fasolkę po bretońsku. Na wymyśloną modyfikację wpadłem sugerując się przepisami na burito. Potrawa warta spróbowania. Kiedyś zamiast mięsa mielonego zrobiłem standardowo kiełbasę i boczek, jednak proponowałbym mięso mielone. Potrawa sycąca na mroźne dni ;)!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | fabian |