Składniki:
Filet z kurczaka, 4-6 grzybków mun, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 kapusty pekińskiej, mały por, makaron ryżowy/sojowy, 1/2 szklanki mleka, przyprawy: sos sojowy/grzybowo-sojowy, słodko-ostry sos chili, kawałek cytryny, imbir, ziele angielskie, cukier, przyprawa chińska/5 smaków.
Jak przyrządzić?
Grzybki mun zalewamy wrzątkiem i obgotowujemy ok. 20 min. W międzyczasie kroimy kurczaka na paseczki i wrzucany do wody (ok. 2l). Gotujemy ok. 10 min. (dopóki nie stanie się miękki) dodając ziele angielskie, po czym ściągamy z ognia. Kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki, pora w talarki. Ugotowane grzybki przelewamy zimną wodą i kroimy w paseczki. Warzywa i grzyby wrzucamy do kurczaka i gotujemy ok. 10-15 min., do miękkości warzyw, pod koniec dodając poszatkowaną kapustę. W czasie gotowania przyprawiamy zupę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, ok. 1 łyżki (co najmniej;) słodkiego sosu chili, jeśli ktoś lubi ostrzej, polecam dodać więcej. Wkrapiamy ćwiartkę cytryny, słodzimy małą łyżeczką cukru, dodajemy imbir i przyprawę chińską do smaku. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia i zalewany mlekiem (ok. 1/2-1 szklanki), które nadaje zupie lekko słodkawy posmak. Ewentualnie możemy jeszcze doprawić zupę i zagęścić ją makaronem, którego opis przygotowania znajduje się poniżej.
Potrzebne przybory:
2 garnki, deska do krojenia, nóż.
Jak podawać?
Ciepłą, najlepiej w porcelanowych miseczkach.
Uwagi:
Makaron ryżowy lub sojowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 3-5 min. Odsączamy i dzielimy na mniejsze porcje. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Nie-Sława |