Składniki:
Składniki na ciasto:
¾ litra mleka, 10 dag masła, 1 ½ kg mąki, 6-10 jajek, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, alkohol np. tradycyjna żołądkowa gorzka, 10 dag drożdży, aromat pomarańczowy, skórka z pomarańczy.
Nadzienie adwokat:
4 jajka, 30 dag cukru pudru, 1/2 litra mleka, 1 laska wanilii lub cukru waniliowego, 1/4 litra ajerkoniaku z wanilią.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "masa". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie), do "masy" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą. Nadzienie: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się, należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholowa nadaje się do nadziewania pączków.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z polewą z czekolady.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 80 |
Autor | departmentstore |