Składniki:
Ciasto:
margaryna, szk. cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 3 jajka, szk. mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
600 g sera, 150 g margaryny, szk. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej, żółtko, cukier waniliowy, 3 białka.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, wodę oraz kakao zagotować, przestudzić. Po wystudzeniu dodać 3 żółtka, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dobrze wyrobić mikserem. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie. Wszystkie składniki na masę utrzeć ze sobą, na końcu dodać ubitą pianę z 3 białek. Ciasto wlać do formy, na to kłaść łyżką porcje sera. Piec 80 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Uwagi:
Robię ser z połowy porcji wszystkich składników. Z całości jest go bardzo dużo i może zrobić się zakalec. Ewentualnie można zrobić z takiej proporcji co podałam, ale wtedy wyłóżcie ser na całość ciasta. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | paula_22 |