Składniki:
Ciasto:
6 jajek, 4 łyżka maki pszennej, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru.
Masa:
Budyń waniliowy (na ¾ litra mleka), ½ litra mleka, ½ tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka czekolady mlecznej, kostka masła, 6-10 łyżek cukru.
Pianka:
½ litra śmietany 30 %, 2 op. śmietan – fix, 100 g wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z przesiana mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gotujemy budyń w 3/4 litra mleka, studzimy miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i smarujemy masą. Ubijamy śmietanę ze śmietan fixami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż będą złote, studzimy. posypujemy ciasto.
Uwagi:
Do masy można dodać łyżeczkę koniaku, rumu lub likieru czekoladowego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | paula_22 |