Składniki:
1 opakowanie makaronu brązowego świderki, 1 opakowanie szpinaku w brykiecie, 1 kostka twarogu chudego, 6 dużych ząbków czosnku, gałka muszkatołowa (koniecznie!), pieprz, sól, 50 dag piersi z kurczaka, 1 duży jogurt naturalny gęsty, 2 jaja, 30 dag sera żółtego, prawdziwego a nie jakiegoś seropodobnego:P
Jak przyrządzić?
Gotuję całe opakowanie brązowego makaronu świderki al dente. Po ugotowaniu i schłodzeniu zimną wodą wylewam go do dużego nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Włączam piekarnik na 200 stopni. Następnie na teflonowej patelni pod przykrywką na małej ilości oliwy z oliwek rozpuszczam szpinak w brykiecie (na małym ogniu!). Jak się rozpuści zdejmuję pokrywę i wciskam 6 dużych ząbków czosnku oraz przyprawiam dużą ilością gałki muszkatołowej mielonej, pieprzem i odrobiną soli jodowanej. Do tej masy dodaję rozdrobniony widelcem twaróg i mieszam. Twaróg w sekundę się rozpuści. Wylewam masę na makaron i mieszam delikatnie. Na tej samej patelni na małej ilości oliwy smażę pokrojonego w kostkę kurczaka w dowolnej przyprawie do kurczaka. Wrzucam do zapiekanki. W małej miseczce mieszam jogurt naturalny z dwoma jajkami, dodaję pieprz, sól i odrobinę ostrej papryki. Zalewam tym zapiekankę i delikatnie mieszam. Na całość ścieram ser żółty. Przykrywam pokrywą i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na mniej więcej 20 minut. Smacznego;) Uwaga: BARDZO PYSZNE!
Jak podawać?
Można z surówkami.
Uwagi:
Uwaga, szybko znika z talerza ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Pysiolka |