Wołowina po węgiersku - ekstra! - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

500 dkg udźca wołowego - po staremu wołowiny ekstra, papryka słodka w proszku 80 procent torebki, koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki, ketchup 2 łyżki duże, papryczka ostra malutka
np. piri piri 1 szt., oliwa z oliwek 5 łyżek dużych, sól, pieprz, cukier.

Jak przyrządzić?

Wołowinę myjemy. Kroimy w cienkie paski (10 cm długie na 2 cm szerokie, grubości troszkę mniej niż 1 cm, ale to w/g uznania. Tak przygotowaną wołowinę wrzucamy na patelnię, w miarę równomiernie na dobrze rozgrzany olej w celu jej podsmażenia, często przewracając na drugą stronę, całość mocno pieprzymy. Wołowina puszcza soki, w takim stanie proces trwa jeszcze z 10 min. Następnie całość wrzucamy do teflonowego garnka,zalewamy wodą, żeby się dusiło, przykrywamy pokrywką. Do gotującej się wołowiny dodajemy koncentrat, ketchup, paprykę w proszku, rozdrobnioną na miazgę papryczkę ostrą. Lekko solimy pamiętając, że woda wyparuje. Dosalamy na końcu! Dusimy, często mieszamy i próbujemy:-)trzymając w ręku lampkę czerwonego wytrawnego wina. W międzyczasie pamiętamy, aby do garnka dolewać wodę, gdyż sos gęstnieje. W tym stadium sos ma być wodnisty. Gdy wołowina jest już OK, doprowadzamy do wyparowania wody, sos gęstnieje i o to tu cały czas chodzi, dosalamy, a w razie jak jest gorzkawy, dodaję troszeczkę cukru i smacznego.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia, garnek teflonowy.

Jak podawać?

Na talerzu bez dodatków. Podaję na białych talerzach, białe pieczywo - zero czosnku. Wygląda i smakuje BOSKO.

Uwagi:

Pieprz sam rozdrabniam na małe kawałki - nie na proszek, ściereczka, tłuczek do schabowego, deska do mięsa. Ziarnisty roztłuczony jest 100% lepszy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Przybliżony koszt25 zł
AutorBREL0

Wołowina po węgiersku - ekstra!: Podobne przepisy

Wołowina po węgiersku - ekstra!: wypróbuj również

Gulasz węgierski

... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, nie czerpiemy z dokonań kuchni polskiej. Jednym z ciekawszych wpływów w naszej kuchni ... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest Porkolt. Jednakże wiele węgierskich potraw jest przyrządzane na „gulaszowy” sposób – chociażby siedmiogrodzka wołowina, w obu wariantach – na ostro i na kwaśno ...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Artystka protestuje przeciwko nienaturalnemu retuszowi

... Węgierska wokalistka pokazała światu film, na którym widać zmiany, jakie przeprowadza na jej obrazie grafik. Okazuje się, że retusz to nie tylko wygładzanie zmarszczek i poprawianie koloru skóry ... Coraz więcej mówi się o retuszu w show ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Powiązane Tematy