Składniki:
500 dkg udźca wołowego - po staremu wołowiny ekstra, papryka słodka w proszku 80 procent torebki, koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki, ketchup 2 łyżki duże, papryczka ostra malutka
np. piri piri 1 szt., oliwa z oliwek 5 łyżek dużych, sól, pieprz, cukier.
Jak przyrządzić?
Wołowinę myjemy. Kroimy w cienkie paski (10 cm długie na 2 cm szerokie, grubości troszkę mniej niż 1 cm, ale to w/g uznania. Tak przygotowaną wołowinę wrzucamy na patelnię, w miarę równomiernie na dobrze rozgrzany olej w celu jej podsmażenia, często przewracając na drugą stronę, całość mocno pieprzymy. Wołowina puszcza soki, w takim stanie proces trwa jeszcze z 10 min. Następnie całość wrzucamy do teflonowego garnka,zalewamy wodą, żeby się dusiło, przykrywamy pokrywką. Do gotującej się wołowiny dodajemy koncentrat, ketchup, paprykę w proszku, rozdrobnioną na miazgę papryczkę ostrą. Lekko solimy pamiętając, że woda wyparuje. Dosalamy na końcu! Dusimy, często mieszamy i próbujemy:-)trzymając w ręku lampkę czerwonego wytrawnego wina. W międzyczasie pamiętamy, aby do garnka dolewać wodę, gdyż sos gęstnieje. W tym stadium sos ma być wodnisty. Gdy wołowina jest już OK, doprowadzamy do wyparowania wody, sos gęstnieje i o to tu cały czas chodzi, dosalamy, a w razie jak jest gorzkawy, dodaję troszeczkę cukru i smacznego.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia, garnek teflonowy.
Jak podawać?
Na talerzu bez dodatków. Podaję na białych talerzach, białe pieczywo - zero czosnku. Wygląda i smakuje BOSKO.
Uwagi:
Pieprz sam rozdrabniam na małe kawałki - nie na proszek, ściereczka, tłuczek do schabowego, deska do mięsa. Ziarnisty roztłuczony jest 100% lepszy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | BREL0 |