Afrykańczyk

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto makowe:
15 dag margaryny, 8 jaj, 20 dag cukru pudru, 10 dag miodu płynnego, 1 łyżeczka (mała) kakao, 30 dag maku, 4 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody.
Placek biały:
1 szklanka białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
1kg jabłek, 2 galaretki dowolnego koloru, 1 łyżka masła.
Krem:
6 żółtek, 1/2 litra mleka, 5 łyżek cukru kryształu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 1/2 kostki masła, 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?

Ciasto makowe:Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec dwa placki.Placek biały:Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.Masa jabłkowa:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.Krem:Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.Przełożenie ciasta:Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Na talerzyku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania65 min.
Trudnośćśredni
AutorAlice

Afrykańczyk: Podobne przepisy

Afrykańczyk: wypróbuj również

Powiązane Tematy