Składniki:
2 szklanki mąki, 250 g masła do ciasta + 2 łyżki do rozpuszczenia czekolady + 2 łyżki do natłuszczenia formy, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, słoik powideł śliwkowych, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i cukier, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić mniejszy garnek, wrzucić do niego czekoladę i 2 łyżki masła. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, odstawić. Do rozpuszczonej czekolady dodać powidła śliwkowe i wymieszać na jednolitą masę. Można dodać 2 łyżki rumu. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić formę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną formę. Posmarować powidłami z czekoladą. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią warstwę powideł. Piec 40 min, aż ciasto się zrumieni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Arla |