Składniki:
1 paczka makaronu np. Bartolini, 3 szt. papryki: czerwona, żółta, zielona, 1 kabaczek, 1 bakłażan, 2,3 ząbki czosnku, 3,4 cebule, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia mięta – do smaku kapary.
Jak przyrządzić?
Mając do dyspozycji cukinię, paprykę (najlepiej w trzech kolorach: czerwoną, żółtą i zieloną), kabaczka, bakłażana, czosnek i cebulę oraz makaron, który jest prawie zawsze obecny w każdej kuchni (polecam pappardelle), w stosunkowo krótkim czasie przygotujemy danie o egzotycznym, w porównaniu z naszą rodzimą kuchnią, smaku. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa (oprócz czosnku) w grubą kostkę podsmażyć, wrzucić do garnka i wstawić na mały ogień, by się lekko poddusiły. Następnie dodać zgnieciony lub posiekany czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano, bazylia lub mięta) do smaku. Można jeszcze dodać kapary. Piękne kolory i zapach unoszący się z nad garnka podziałają na nasze zmysły. Nie trzeba być we włoskiej restauracji, by domowym sposobem uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju i chyba najbardziej rozpoznawalny na świecie smak.
Potrzebne przybory:
Zwykła patelnia, garnek do ugotowania makaronu.
Jak podawać?
Podajemy na dużym płaskim talerzu, udekorowanym świeżą bazylią lub miętą!
Uwagi:
Do potrawy możemy użyć innego rodzaju makaronu np. pene lub muszelki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Sabinka1 |