Czyli wykorzystanie jarzyn wszelkich, jakie pozostają w lodówce w dziwnych ilościachi konfiguracjach. Wszyscy oczywiście to znamy. Ważne jest, żeby w odpowiedniej chwiliogarnąć te drobiazgi jednocześnie i uświadomić sobie, że przecież nikt nie zje tej odrobinyfasolki szparagowej czy groszku zielonego. To samo dotyczy nadkrojonej papryki,ostatniego kiszonego ogórka itd.
Składniki:
- jarzyny, które nam pasują do takiej doraźnej kompozycji,
- 1-2 jajka na twardo,
- 1 nieduża cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- majonez,
- sól, pieprz,
- kilka kropel najzwyklejszego octu,
- zielone: koperek, zielona pietruszka, dymka.
Jak przyrządzić?
1) Jajka gotujemy na twardo, tak jak zawsze.
2) Wszystkie jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i pieprz.
3) Całość mieszamy z musztardą, majonezem i skrapiamy lekko octem.Dodajemy posiekaną zieleninę i jeszcze raz mieszamy.
4) Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
Jak podawać?
W salaterce. Zawsze mile widziana przez domowników, jako urozmaicenie podobnych do siebie, codziennych kolacji.
Uwagi:
Oczywiście majonez możemy zastąpić sosem vinaigrette lub jakimkolwiek własnym wynalazkiem.Wielką zaletą tej sałatki jest to, że nie wydajemy na nią specjalnie pieniędzy. Ląduje na naszym stoleod niechcenia. Lodówka zostaje pozbawiona rzeczy, z którymi nie bardzo wiedzieliśmy co zrobić.Nasze poczucie stosowności własnych poczynań zostaje mile pogłaskane po główce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |