Składniki:
Biszkopt:
4 jaja, 4 łyżki zimnej wody, szczypta soli, szklanka cukru pudru, 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki tortowej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy.
Krem:
2 budynie śmietankowe instant (do zalania wrzątkiem), 3/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu aroniowego.
Jak przyrządzić?
Białka i sól ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier puder cały czas ubijając, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy piana dobrze połączy się ze wszystkimi składnikami, dosypujemy przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia - wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gdy składniki wymieszają się na jednolitą masę, wlewamy cisto na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w ok. 200 stopniach przez ok. 15-10 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto spodem do góry na ściereczkę i jeszcze ciepłe zwijamy razem ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia.Budynie zalewamy wrzątkiem, używając nieco mniej wody niż w przepisie, aby budyń był gęstszy, wystudzony łączymy z margaryną, ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier puder i kilka łyżek dżemu aroniowego - według uznania. Dżem aroniowy sprawia, że krem ma piękny, fioletowy kolor, a im więcej, tym smak i kolor wyraźniejsze. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie rolujemy. Kremu wychodzi nieco więcej, więc można nim udekorować górę rolady i posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Rolada super się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Ciasto jest delikatne, a krem ma wyrazisty smak. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kaja |